REVIEW OVERVIEW

Minőség
Megjelenés
Íz
Kiegészítők
Tekerés / vattázás
Ár / érték arány

ÖSSZEGZÉS

Jó ízek, de turbulens és hangos levegőzés. Minősége egy átlagos kínai klón tankéval ér fel. A high-end piacon már ezért az árért csak jobb tankot lehet venni.

IDE ÉRDEMES EGY LÁJKOT DOBNOD

Teszt: SQuape A[rise] RTA – az igazi pofátlan lehúzás

Vaperz.hu Youtube csatorna

A tesztekről készült videók előbb kerülnek ki a Youtube csatornámra, mint írott formában az oldalra, így ha szeretnéd elsők között látni őket, akkor érdemes feliratkozni rá.

Komolyan mondom én a 170 eurós ára ellenére is nagyon vártam, hogy a SQuape kiadja az A[rise] nevű új tankját, mert nagyon tetszett a kialakítása. Akkor még….

Ami a tank megérkezése után jött az pedig nem volt más, mint a nettó szívás.

Mi ez?

A SQuape A[rise] vagy egyszerűbben Arise RTA egy svájci gyártású és tervezésű 24mm-es DL és MTL használatra is alkalmas tank, ami kiszerelés függően 2-4-8ml-es lehet. A 2ml és 4ml az alap kiszerelés (TPD és normál), a 8ml pedig kiegészítőként kapható.

Mi van a dobozban?

A kis papírdobozban alapból egész jó a felhozatal, látszólag csak a pót palástot nem mellékelték hozzá a gyártók, minden más benne van:

 • Levegőbetétek
  • 1*1mm
  • 2*0.8mm
  • 3*0.8mm
  • 4*0.8mm
 • Kazáncső szűkítő (2.6mm)
 • Batár nagy (5mm-es) imbusz kulcs a tank szészedéséhez
 • Pót csavarok és o-gyűrűk
 • Szilikon kis pánt a szétszedéshez
 • Leírás

Csak azokat a kiegészítőket nem adták hozzá alapból, amivel DL-ben élvezetesen lehetne használni ezt a tankot…

Tekerés és vattázás

Megjelenés

Letisztult a megjelenése, sőt, mint a pontokon amiket adtam neki jól látható, hogy nekem szubjektíven nagyon tetszik. Semmi csicsa, csak egy kis fém hengeres test, amin ott a palást amin keresztül követhetjük kedvenc liquid-ünk fogyását.

Hozzá a drip-tip is nagyon jól eltalált, külsőségekben nehéz rajta fogást találni, mert nem mentek bele semmi olyan dologba, ami megosztaná a közönségüket.

Bajonett záras megoldás is olyan amit szeretek, mert sokszor a minden felé tekerhető dolgok: levegőzés, deck, felső töltés, stb… össze tudnak akadni és nem az jön szét amit szeretnél, hanem ami épp a leglazább. Ez is egy erős plusz pont.

Illetve ránézésre a deck is olyan, ami könnyen tekerhető, de csak első ránézésre, mert bár a két csavar a helyén van és társul hozzájuk kis lefogató kampó is, de oldalt hiányzik bizonyos a bevágás a tekerősegédnek, anélkül pedig nehéz is rendesen DL-ben helyére rakni a tekerést.

Gyártási minőség

Átlagos. Kb ennyit tudok róla mondani. A bajonett zár felrakása még ha jól is van eltalálva benne a belső rész, akkor sem a legfinomabb, illetve amikor állítjuk a tankot zártból nyitás felé, akkor se a lehet finoman csinálni, tehát nehéz eltalálni a pontos beállítást a levegőzéshez.

Egy jobb minőségű kínai klón tank is tud ilyen minőséget letenni az asztalra…

A levegő állítása egyébként össze van kapcsolva a léellátással is, tehát minél jobban nyitjuk ki a levegőt, annál jobban nyitjuk ki vele együtt a léellátást is. Logikus, hiszen nagyobb teljesítmény mellé legtöbbször több levegő kell és több liquid is.

De az ilyen egybe rendszerek hátránya, hogy pl pont azoknak nem lesz jó, akik szeretik alacsonyabb teljesítményen levegősebben szívni a tankjukat.

Íz / gőz / TH / levegőzés

Íz: ebben is erős lett ez a tank, nagyon jó ízeket lehet kihozni belőle.

Gőz: nem egy gőzgép, teljesen átlagos a gőzmennyiség, amit tud.

TH: pusztító a TH-ja. Ha úgy tekered meg, ahogy logikus lenne, akkor leszakítja a fejedet is a megszokott lötyiddel DL-ben. Ha viszont elkezded lefelé nyomni a lyukhoz közel, ami persze nehéz, mert a tekerősegéd nem fér be oda, vagy megfúrod a levegőbetétet, akkor lesz használható.

Levegőzés: ez a tank betétek nélkül egy turbulens szar. Hangos és turbulens, nem véletlenül fúrják a népek a levegőbetéteket, mert a DL betéteket csak most kezdte el árulni hozzá a gyártó… Katasztrófa nélküle.

Összegzés, pozitívumok és negatívumok

Pozitívumok

 • Nagyon jó ízek
 • Szép kialakítás

Negatívumok:

 • Hangos
 • Turbulens, szar levegőzés
 • Szándékosan késleltetve kiadott fontos kiegészítők
 • Indokolatlanul magas ár

Miért írom azt, hogy ez egy pofátlan lehúzás? Mert ezt a tankot 2 éve fejlesztik és belsős hírek alapján tudták nagyon jól, hogy DL-ben lesznek problémák vele. Erre az lett a megoldás, hogy nem mellérakják a DL betéteket is, hanem azokat 1 hónappal a megjelenés után még néhány kiegészítővel külön adják ki. Ilyen az üveg palást és a méhsejt kialakítású levegőző is.

Ezekkel pedig mindjárt egy értelmes tankot lehet belőle csinálni DL-re is, ugyanis ezek azok a trükkök amivel csendesíteni lehet egy tankot. A QP a Nio RDA-nál is ami visított, a méhsejt kialakítással javította a problémát.

Tehát, ha DL-es vagy meg kell venned a tankot €169-ért, hozzá a 6db DL betétet €4.28/db, valamint akkor már a méhsejtes testet és az üvegpalástot is ha jót akarsz. Csak a kiegészítők újabb €69, így összesen €238 (kb 85.000 Ft ) a működő tank… plusz posta…