REVIEW OVERVIEW

Minőség
Megjelenés
Íz
Kiegészítők
Tekerés / vattázás
Ár / érték arány

IDE ÉRDEMES EGY LÁJKOT DOBNOD

Teszt: Aspire Neeko RTA (MTL / RDL)

Vaperz.hu Youtube csatorna

A tesztekről készült videók előbb kerülnek ki a Youtube csatornámra, mint írott formában az oldalra, így ha szeretnéd elsők között látni őket, akkor érdemes feliratkozni rá.

Az Aspire Prestige szériája egyre csak bővül újabb és újabb prémium kategóriás, de megfizethető árú cuccokkal, ebből most a Neeko RTA-t teszteltem.

Mi is ez?

Az Aspire Neeko RTA egy 3ml kapacitású, 22mm. átmérővel rendelkező MTL és szűk DL kazán, ahol a levegőzés 0.8mm és 3mmm között állítható levegőbetétek segítségével.

Mi van a dobozban?

Az Aspire rendesen megpakolta ezt a dobozt, szóval minden elképzelhető kiegészítő már gyárilag benne vn a csomagban:

 • Aspire Neeko RTA üveg palásttal (3ml)
 • Fém és PMMA hibrid pótpalást (3ml)
 • Levegőbetétek, 2 darab mindegyik méretből:
  • 0,8mm
  • 1mm
  • 1,2mm
  • 1,5mm
  • 2mm
  • 2,5mm
 • MTL drip tip
 • Gumi lap szétszereléshez
 • Pót o-gyűrűk, tömítések és csavarok

Levegőbetétekből azért került bele két darab mindegyik méretből, mert ellentétben a legtöbb kazánal, itt a levegőzés nem csak a tekerés alatti levegőlyuknál szűkíthető, hanem a kazáncső tetejénél is.

Tekerés és vattázás

Megjelenés

A megjelenése teljes mértékben hozza a high-end tankok feeling-jét: letisztult, egyszerű design, semmi sincs túltolva és ezüst színben semennyire se lóg ki a többi tankom mellett a sorból.

Alul egy csinos sorminta látható, ami a fix levegőzést takarja, azaz a levegőzést CSAK a csomagban levő levegőbetétekkel lehet szabályozni. Ettől függetlenül jó látni, hogy nem csak sima lyukakban gondolkoznak a tervezők.

Belül pedig egy kayfun stílusú deck-et kapunk, ahol a bekötőoszlopok széleire kis peremeket tettek, ennek köszönhetően a tekerés nagyon egyszerű, nem kell tartani attól, hogy a csavar alól kicsúszik a huzalunk. A tekerésnél csak arra kell figyelni, hogy 2.5mm-nél nagyobb belső átmérőjű tekerést ne tegyünk bele, mert a vattaárkok kicsik és nem fér el benne több vatta.

Arra érdemes azonban odafigyelni, hogy vastagabb tekerések esetén eléggé ki kell csavarni a csavarokat, hogy beférjen a tekerés lába alá és emiatt könnyen kieshetnek a lefogatócsavarok.

A tekerés alatt egy kb 3.7mm-es levegőlyuk van (amibe a levegőbetétet lehet rakni), viszont betétek nélkül is remekül használható szűk DL-re. A kazántér belső átmérője 14,5mm, ami kellően kicsi ahhoz, hogy remek ízvisszaadása legyen.

A kazáncső is kb 3,7mm átmérővel rendelkezik, szóval abszolút egységesen találták ki az egész tank kialakítását.

VISZONT, bár ez a 3.7mm végigkíséri a teljes tankot, sajnos nem fedi az igazságot, ugyanis a méretek bár valósak, viszont a külső levegőnyílások, amiken keresztül bejut a levegő, túl kicsik, így a tényleges levegőzése egy kb. 3mm átmérőjű levegőlyukénak felel meg. Azaz kb egy Pioneer RTA a DL kit-el vagy az EDGE RTA szintjét hozza.

Végül legfelül van a felső töltés kupakja ami negyed fordulattal nyílik és 2 hatalmas nyílást, valamint a felső levegőbetét helyét rejti és felül egy szabványos 510 drip tip, a klasszikus alacsony profilú verzióból.

Gyártási minőség

Alapvetően a gyártási minősége hibátlan lett, a tömítések és az o-gyűrűk elég masszívak, a menetek rendben vannak és még a csavarokba se lehet belekötni.

Kivétel egyetlen esetet, ami viszont engem megőrjített ami pedig akkor jelentkezik, amikor mondjuk újravattáznánk vagy tekernénk a tankot.

Amikor használat közben levennénk a tank tetejét, akkor általában a deck a mod-on szokott maradni (más tankoknál), kivéve itt, mert csak a deck-el együtt lehet letekerni a tankot majd amikor kitekernénk belőle a deck-et, akkor ha nem teljesen száraz a tank, akkor csúszik az ember keze és nem fog menni, azaz ilyenkor kell a mellékelt gumi lap.

Íz / gőz / TH / levegőzés

Én most is a szokásos 3*30/38-es Ni80 tri-core fused clapton-t pakoltam bele, 4 menet és 0.44 ohm.

Íz: a kicsi kazántérnek köszönhetően szűk DL-ben, betétek nélkül nekem nagyon jó ízeket adott, bár ez a meglehetősen szűk levegőzésnek is köszönhető.

Gőz: mivel a levegőzése meglehetősen szűk, így nem lesz egy gáyrkémény, cserébe a liquid-et se issza liter számra.

TH: Alsó levegőzése van, így remekül lehet játszani vele, ha akarod alig lesz TH-ja, ha pedig erősen szereted, akkor elég kicsit elemelni a tekerést a levegőzéstől és megkapod.

Levegőzés: 0.8mm-es homlokhorpasztó MTL-től a 3mm-es szűk DL-ig mindent lefed, és hangja szinte nincs is, ezért erre érzékenyebbeknek is tudom ajánlani.

Összegzés, pozitívumok és negatívumok

Kb 12.000 ft-os árával és, hogy mellé annyi kiegészítőt kapunk, hogy az szinte bármire elég, nagyon jó ajánlat az Aspire Neeko RTA. Ízben se lesz ok a panaszra, egyedül a deck kicsavarása fáj nekem, hogy azt csak a mod-ról levéve lehet megtenni.

Pozitívumok

 • Nagyon jó ízek
 • Gyönyörű kialakítás
 • Egyszerű tekerés / vattázás
 • Rengeteg kiegészítő

Negatívumok:

 • A légbeömlők mérete miatt szűkebb a levegőzése, mint az várható volt
 • Csak a mod-ról levéve lehet kitekerni a deck-et a tank felső részéből és akkor is kell hozzá a gumi lap